Home The Practice Portfolio Services Media Contact
     
  Portfolio > Industrial  
 

HITACHI

 
 
Location:

Boksburg, Gauteng Province, South Africa

View Google Map
Date: 2008  
Practice: Leon Krüger Architects  
Role: Design & Project Architect  
Client: Hitachi  
 
     
 
Hitachi, Boksburg Hitachi, Boksburg Hitachi, Boksburg  
 
     
  Description  
     
 
  • Situated on a 3.35 Ha site
  • 13,000m2  complex was built in the 1980s
  • Consisted of a 2,156m2 office building, workshop and warehouse sections totaling 10,727m2.
  • Workshop and warehouse sections were housed in two identical 5,000m2 buildings separated by single storey service areas
  • Facility did not suit the Hitachi requirements any more, as the machines they service became ever larger, and destroyed the previous paved hardstand work areas
  • Office building was based on a outmoded cellular office design with a central corridor
  • Efficiency improved, and savings obtained through:
    • 151 standard parking bays in a central area
    • 11,700m2 new paved areas around the buildings to store, clean and repair new and used construction machinery
    • Movement of machinery and operations was rationalized, by removing random sheds and buildings and improving the utilization of the outside work spaces
    • Cellular-type offices demolished and replaced with open plan office space and modern services to suit Hitachi’s present needs
    • Entrance lobby, stair and toilets completely reconstructed and modernized
    • Modern IT and power service routes replaced the previous system
    • New power-efficient central HVAC in the open plan space in the east facing office building, using R22 refrigerant, in line with the Montreal Protocol requirements
    • First floor of the front wing shaded by mesh screens, doubling as advertising space, reducing the heat and glare, facilitating window cleaning and reducing HVAC running costs
    • Damaged paved hardstand area replaced by sacrificial concrete slab designed by WSP to carry the 80-ton tracked machines.
    • Proper offloading facilities and dedicated wash bay to remove stones etc. from the tracks installed to extend the lifespan of the new hardstand.
    • Office space split into two tenant spaces with a general central lobby and reception. HVAC and electrical services split between the north and south wings to facilitate the above.
 
     
     
  Back to Portfolio overview
 
     
  Back to top  
     
     

© 2009-2011 Leon Krüger Architects All rights reserved. Site Map. Website Design & Development by Web Cape.

The South African Institute of Architects Gauteng Institute for Architecture South African Council for the Architectural Profession South African Federation of Hospital Engineering Green Building Council of South Africa